Nejlepší jídlo na tůry: Co s sebou na hory

Výběr jídla na zimní výlety

Ahoj, říkají mi Jiří a dneska se podíváme na to, co strčit do batohu, když vyrazíme na hory, aby nás třeba nepřepadl hlad a nezačali jsme halucinovat o vaflových stáncích na sjezdovce. Napadlo už vás někdy, že sáček chipsů vás ve výsledku může stát víc energie, než vám dodá? Chleba s máslem je sice klasika na výlety, ale upřímně, málokdy zažene skutečný hlad a už vůbec se nehodí do zákeřného zimního počasí. Na zasnežených kopcičkách totiž potřebujeme něco substancionálnějšího, abychom měli energii nejen na lyžování, ale i na tu nekonečnou cestu zpátky do civilizace. Protože co když vás zastihne nečekaná bouře a lanovka přestane jezdit? Tak pořádně naberem, abychom to všechno v klidu zvládli.

Energetická bomba, aneb co najít v batohu survivalisty?

Když se řekne energetická bomba, někteří si možná představí atomový hřib. Ale berte to spíš jako pytel plný datlí, oříšků a tyčinek, které mají takovou energii, že by mohly nahánět medvěda po horách i celý den. Proč datle? Ty malé sladké bobečky jsou jak malí výtržníci, co mají hromadu energie zabaleny do skromného kabátku. A když se setkají s oříšky, které obsahují tuky a bílkoviny, stane se z toho mýtus zvaný "já dokážu cokoliv". Nebojte se do batohu hodit i tyčinky, ale ty zdravé, prosím. Nemluvím tu o těch, co jsou ponořené v čokoládě a mají víc cukru než vaše babiččina buchta. Tohle je ten typ tyčinky, který máte vždycky u sebe, když potřebujete rychle doplnit energii a nepustit hlad na dosah.

Teplá večeře mezi vločkami

Znáte ten pocit, když jste celý den na lyžích, padá nový sníh a na večeři byste dali klidně ledvinku? Nemusíte být dramatický ani prodat orgány, abyste si zahřáli břicho. Přenosné vařiče se totiž dají sehnat lehčeji než dobré sněhové podmínky v našich končinách. S vařičem můžete kouzlit jednohubky, o jakých se ostatním lyžařům ani nesnilo. Vezměte si lyofilizované jídlo, které stačí zalít horkou vodou a máte hotovo. Nebo si zapakujte pár vajíček a čerstvé bylinky, a můžete si na sklonku dne vytahovat vlastní omeletu, zatímco ostatní chrní sušenky. Ano, je to trochu víc práce s přípravou, ale kdo řekl, že hrdina má mít snadnou cestu, že?

Chutný oběd bez chlazení

Oběd na vrcholku hory by neměl být pochmurný jak zimní obloha. Mezi jídly, která vydrží bez chladničky a zároveň si zachovají chuť, patří například vaše oblíbené tortilly. Vezměte si k tomu nějaké to konzervované maso, pár listů salátu a máte oběd, který vás načerpá silu na další sestup. Nebo co třeba pár tenkých plátků sušeného masa? Biltong nebo jerky jsou ideální pro ty, co mají rádi maso a zároveň ocení, že jim nezatíží batoh. Tahle pochoutka je totiž lehká jako pírko, ale sytá jako celé trhané prase. A nemusí být ani masožrout, aby jste si mohl užít poctivý oběd, protože dostupné jsou i vegetariánské varianty, které vás osvěží přesně tak, jak to potřebujete po náročném dopoledni.

Snídaně plná energie

Vyrazit na svah s prázdným žaludkem je jako jít na maraton s obvázem na očích - prostě to nedopadne dobře. Snídaně je alfou a omegou dne a vy na horách chcete mít snídani hodnou bohů. Vyrobte si třeba doma müsli mix plný ovesných vloček, sušeného ovoce a semínek, který vásže bude držet při síle, až do obědové pauzy. Můžete si ho udělat teplý, zalít mlékem nebo jogurtem, a než se rozkoukáte, budete mít v sobě tolik energie, že svahy budete brázdit jako profík. Já osobně si rád připravuji mix z domácích surovin, protože pak přesně vím, co snídám, a navíc mi to přijde chutnější než kupované varianty. A když se na to přijde, není přeci nad to, znát původ svého jídla, co myslíte?

Přesnídávky, které zvednou náladu

Říká se, že smích je nejlepší medicína, ale já bych se vsadil, že kdyby se smích dal sníst, tak vyhrává přesnídávka. Ty malé chutné kousky, co vás udrží na nohou mezi jednotlivými krmnými dávkami, to je to pravé orechové. Čokoláda, sušené ovoce, tyčinky granolové nebo sekané – to všechno projde. Hlavní je, aby to bylo něco, co se vám snadno vejde do kapsy a co můžete consumovat po celý den bez pocitu, že jste právě snědl Katedrálu svatého Víta. Proč nekombinovat sušené ovoce s nějakými praženými ořechy nebo semínky pro přídavek zdravých tuků a proteinů? Možností je přehršel a ta nejlepší kombinace snad ani neexistuje, protože každý den je nová příležitost zkusit něco nového.

Hydratace je klíčová

Voda by měla být vaším nejlepším přítelem. A nejen, že se dobře chlubí, ale fakticky vám může zachránit život. Nezanedbatelný je i teplý čaj, který vám pomůže prohřát ztuhlé prsty po dlouhém dni ve slalomu mezi brankami. Nezapomínejte ani na pitný režim, který je na horách stejně důležitý jako ve městě - možná ještě víc, protože zima a fyzická aktivita vás dehydratuje rychleji než myslíte. Tehdy přijde vhod mít termosku s horkým čajem nebo čokoládou, což není jen skvělý způsob, jak dodat tělu tekutiny, ale i způsob, jak se zahřát zevnitř i vně. Třeba si můžete ještě do čaje nakapat med nebo citron a je to osvěžující zážitek, který vám připomene, že jste pořád živí, i když vám na nose tvrdne rampouch.

Na závěr něco sladkého

Kdo si potají nenese něco sladkého na výlety? Dejte mi čestné slovo, že doma nepřipravujete tajné zásoby čokolády nebo bonbónů. Po celém dni plném adrenalinu a chladného horského vzduchu si zasloužíte něco, co vám pohladí duši a vaše chuťové pohárky. Ačkoliv se hory nezdají jako nejromantičtější místo, já tvrdím, že skryté mlsání bonbónu pod širým nebem může leccos překonat. A co víc - čokoláda je překvapivě dobrým zdrojem energie. Takže pokud máte špatný den, nebo prostě potřebujete trochu hřát srdce, rozbalte tabulku té nejlepší hořké čokolády a nechte se unést sladkostí momentu.

Nezapomeňte na bezpečnost a praktičnost

Když sedíte doma a balíte si batoh, přemýšlíte o tom, co všechno vezmete s sebou. Ale na svahu už se nedá nic pořídit a musíte si vystačit s tím, co máte. Proto je dobré přemýšlet i o bezpečnosti a praktičnosti vašeho zimního jídelníčku. Nechoďte do extrémů s váhou, ale zároveň se snažte mít dostatek potravy na celý den. A co si budeme povídat, nikdo nechce tahat těžký batoh plný kamenného chleba a konzerv, které vám během dne spíš přidělají práci než radost. Myslete i na to, nakolik je vaše jídlo odolné vůči zimě – protože zmrazené sendviče nejsou nikdy dobrým nápadem. Plánujte vždy tak, aby vaše jídlo bylo bezpečně zabalené a chráněné před vlhkostí a chladem.

Pár slov na závěr

Jídlo na horách nejsou jen sušené maso a energetické tyčinky. Je to celek příběhů, radostí a okamžiků, které spolu s námi prožívají bílé svahy i zamrzlá jezera. Třeba si vzpomínám na jeden lyžařský trip, když jsme si s kamarády udělali skvělé sendviče a potom je nechali zamrznout. Když jsme na ně chtěli kousnout, jediné, co jsme zlomili, byly náš čelisti. Ale to nás nenechalo odradit a k smíchu osuzuji ten moment jako klíčovou součást našeho dobrodružství. Jídlo na hory tedy není jen o přežití, je to o zážitcích a vzpomínkách, které si odnášíme domů s vlhkými rukavicemi a zmrzlými vousy. Takže jen směle do toho a pamatujte, že nejlepší jídlo je to, které vás nejen zasytí, ale i dobře naladí.

Komentáře